După ce ți-ai pregătit CV-ul și scrisoarea de intenție și ai aplicat cu ele la locurile de muncă de care ești interesat, urmează momentul întânirii cu angajatorul: interviul.

Fie că interviul de angajare are loc față în față la biroul angajatorului, fie că vei susține interviul online, din confortul casei tale, această întâlnire se poate derula în una sau mai multe etape și are rolul decisiv pentru angajare. La interviu ambele părți, atât candidatul, cât și angajatorul, au ocazia de a se cunoaște mai bine, de a se prezenta și de a-și da seama de nivelul de compatibilitatea dintre ei.
Specialiștii în resurse umane te sfătuiesc să te pregătești temeinic înainte de a merge la un interviu întrucât prima impresie este foarte importantă:
  • Poți începe să te pregătești pentru interviu prin a te documenta despre angajator și despre activitatea pe care o derulează: poți consulta site-ul oficial al companiei, poți accesa conturile de socializare ale acesteia și/ sau poți cere recomandări din partea unor cunoscuți care au lucrat acolo.
  • Apoi, pregătește-te pentru întrebările pe care ai putea să le primești în timpul întânirii: ce te recomandă pentru locul de muncă respectiv, care sunt calitățile și defectele tale, unde te vezi peste cinci ani, în ce tip de mediu îți place să lucrezi etc. Îți poți pregăti și tu câteva întrebări pentru potențialul angajator pentru a-ți arăta interesul real față de el și este o bună ocazie de a vă cunoaște reciproc mai bine.
  • Alege-ți cu grijă ținuta întrucât în timpul interviului de angajare este importantă și imaginea. Îmbracă-te decent, îngrijit și poartă culori pastelate. Specialiștii recomandă în general adoptarea unei ținute office, potrivită însă domeniului de activitate al angajatorului.
  • Fii punctual la interviu. Se spune că nu există a doua șansă pentru a crea o primă impresie, astfel că este important să nu întârzii.
  • În timpul discuției cu intervievatorul adoptă un ton pozitiv, fii încrezător, privește-ți interlocutorul în ochi și arată deschidere prin poziția corpului (nu-ți încrucișa brațele la piept și menține-ți spatele drept).
  • Expune-ți clar și structurat experiența dobândită până în prezent, vorbește despre abilitățile și competențele care te pun în valoare, cât și despre cursurile pe care le-ai urmat pentru a te pregăti în domeniu; fii onest și relatează realist așteptările pe care le ai de la locul de muncă.